trečiadienis, spalio 21, 2015

7 DIENŲ VALGIARAŠTIS!!!
Valgiaraštyje bus nurodyti penki valgymai.Čia išvardintos svarbiausios taisyklės.
Valgymų eigą dienoje galite keisti. Reiktų stengtis valgyti kas 4-5 val . Užkandžiai tam, kad neprailgtų tarpai tarp valgymų.
Dienų eilę galite keisti (pvz. II, V, I ir t.t.). Galima dvi dienas pakartoti iš eilės. III ir V valgymus galite sukeisti vietomis, užkandžius taip pat.
Užkandžiai (tarpiniai valgymai) valgomi bet kada jaučiant alkį (galima ir po vakarienės), tačiau nuo pagrindinio valgymo iki užkandžio turi praeiti ne mažiau 2 val.
 Valgiaraštyje daržovių kiekius galima didinti, negalima didinti užpilo kiekio (aliejaus, majonezo ir pan.)
Valgiaraštyje nurodytas paruošto patiekalo kiekis gramais. Jei neturite svarstyklių maistui sverti, apytiksliai:   80-90 g mėsos –jūsų  delno dydžio (be pirštų) ir storio gabaliukas, žuvies 80g – jei lašiša -  jūsų  delno dydžio (be pirštų) ir storio gabaliukas, jei menkė, jūros lydeka 120g - jūsų  delno dydžio (su pirštais) ir storio gabaliukas, varškės sūrio 40 g – du pirštai(2 ir 3).
Patogumo dėlei duonos riekelė (30g) yra 1 riekelė supjaustytos duonos (pvz.“Agotos“), duonos riekė didelė sveria apie 90g  - pvz.“Močiutės“ duona.
1 stiklinė virtų kruopų lygu 3-4 nubrauktiems šaukštams sausų kruopų, jei avižiniai dribsniai – 5 valg.š.
Plane nenurodyti konkretūs produktai (pvz., duona, sriubos, jogurtai, kefyras, pienas, sūriai), kad galėtumėte rinktis Jūsų mėgstamus produktus atsižvelgdami į nurodytą kiekį ir riebumą.
Vaisius ir daržoves  galima keisti kitomis panašiais kiekiais, pagal tai kaip toleruojate.

Vaisius galite keisti: 1 obuolys= bet koks kitas 1 vaisius, ½ banano, ½ mango, stiklinė uogų, 200 g arbūzo.
Mėsą, žuvį galima kepti orkaitėje, virti, troškinti bet negalima kepti riebaluose.
Prieskonius galima naudoti visokius, citrinos sultis, česnakus, svogūnus vartokite pagal skonį ( venkite prieskonių mišinių su skonio stiprikliais ir druska), druskos galima, bet ne daugiau vieno arbatinio šaukštelio per dieną).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą