pirmadienis, spalio 05, 2015

Naudingų aliejų penketukas

Parduotuvių lentynose jau galima rasti ne tik alyvuogių ar saulėgrąžų aliejaus.
Graikinių riešutų aliejus
Iš graikinių riešutų spaudžiamas kvapus aliejus. Jis tinkamas košėms gardinti, gaminant žalias salotas, jo dedama į tešlą. Gruzinai šio aliejaus deda į paukštienos ir mėsos patiekalus.
Aliejuje gausu vitaminų: A, C, E, B, P; nesočiųjų riebalų rūgščių; mineralų: cinko, jodo, vario, kalcio. Graikinių riešutų aliejuje esantys antioksidantai stiprina imunitetą, normalizuoja cukraus kiekį kraujyje bei skydliaukės darbą.
Vienintelis šio aliejaus minusas – jis greitai apkarsta.
Vynuogių kauliukų aliejus
Nerafinuotas vynuogių kauliukų aliejus, kuris yra tamsiai rudos spalvos, aštraus kvapo ir skonio, naudojamas tik kosmetologijoje.
Patiekalų gaminimui naudojamas tik rafinuotas vynuogių kauliukų aliejus. Jis, pasak dietologų, yra dietinis produktas.
Be malonaus aromato, vynuogių kauliukų aliejus teigiamai veikia odos būklę.
Linų sėmenų aliejus
Nerafinuotame linų sėmenų aliejuje omega 3 riebalų rūgščių yra beveik tiek pat kaip žuvų taukuose. Specifinį šio aliejaus skonį galima prislopinti pakepinus jame česnako. Tuomet aliejus puikiai tinka bulvių patiekalams, minkštam sūriui su žalumynais, įvairioms salotoms gardinti.
Prieš miegą išgertas šaukštelis aliejaus padės sureguliuoti tuštinimąsi. Tie, kurie šį aliejų naudoja nuolat, gali pasigirti gražiais plaukais ir stipriais nagais. Jo patariama vartoti sergant gastritu, nutukimu, esant lytinei disfunkcijai. Linų aliejus rekomenduojamas ir nėščiosioms.
Tiesa, tinkamas vartoti šis aliejus neilgai – ne daugiau kaip tris mėnesius.
Sezamo aliejus
Tradicinis Azijos šalių ir Indijos virtuvių aliejus, kurio skonis ir kvapas primena riešutus.
Nors vitaminų šiame aliejuje negausu, tačiau yra kalcio ir fosforo, atsakingų už stiprius kaulus.
Sezamo aliejus gali būti dviejų rūšių: šviesus (iš neskrudintų sėklų) ir tamsus (iš skrudintų). Šviesiuoju dažniausiai gardinamos salotos, tamsiojo dedama į makaronų, ryžių bei karštus daržovių patiekalus.
Sezamo aliejaus tinkamumo vartoti laikas yra pakankamai ilgas.
Moliūgų aliejus
Tai vienas brangiausių aliejų, nes yra spaudžiamas rankomis iš pakepintų sėklų. Šis aliejus yra tamsiai žalios spalvos, skonis panašus į riešutų, saldokas.
Moliūgų aliejuje gausu neprisotintų riebalų, mineralų bei vitaminų. Jis gerina kraują, inkstų bei šlapimo pūslės darbą.
Tiesa, reikia žinoti keletą šio aliejaus naudojimo taisyklių. Jo negalima kepinti. Gardinant patiekalus aliejaus pakanka vos kelių lašelių. Jeigu į salotas įpylėte moliūgų aliejaus, jas valgykite iš karto, nes po kurio laiko aliejus pasidaro kartus. Laikomas toks aliejus 10 mėnesių, vėsioje ir tamsioje vietoje, užkimštame žalio stiklo butelyje.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą